Temar Jeoteknik, denizde ve karada geoteknik amaçlı sondaj çalışmaları yapılabilmektedir. Sondaj çalışmaları karada rotari ve havalı (darbeli) sistemde farklı çaplardaki wireline ve konvansiyonel sondaj takımları ile zemin etütü gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’ de bir çok zemin etüt uygulamamız, uygun delgi yöntemi ve karotiyer tipi seçimi sondaj çalışmasının kapsamına ve amacına göre belirlenmektedir.

Temar Jeoteknik firmamız bünyesinde deniz sondajlarında kullanılmak üzere 1 adet Çapalı Duba ve 2 adet hidrolik ayaklı platform (Jack Up Barge) bulunmaktadır.

Temar Jeoteknik Zemin Etüt Jack Up Barge’ın Teknik Özellikleri;

Jack Up Barge, Yalova / Türkiye limanına kayıtlıdır. International Association of Classification Societies (IACS) üyesi olan Bureau Veritas onaylı Conditional Survey sertifikasına sahiptir.

24 m uzunluğunda dört adet hidrolik ayaklı ve gövde boyutları 12x9x2 m olup güvertesinde 360° dönebilen 3ton kaldırma kapasiteli Vinç, 150 kW’lık diesel Jeneratör, Hidrolik ayaklar için Güç Ünitesi, 3 kW Benzinli Jeneratör, 1ton kapasiteli Yakıt Tankı, Tatlı Su, Pis Su Tankı ve içinde lavabosu ve ofisi olan konteyner bulunmaktadır.

Zemin etüdü, herhangi bir işlem yapılmadan önce zemin hakkında yapılan araştırmalar bütününe verilen isimdir. Yüzeyden derinlere inerken hangi tabakaların bulunduğunun öğrenilmesi, yeraltı su seviyesi ve derinliğinin belirlenmesi, zeminden belirli aralıklar ile alınan numunelerin özelliklerinin belirlenmesi, zeminin taşıma gücünün ve tasarımının belirlenmesi gibi nedenler ile yapılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, zeminde taşıma, oturma ve sıvı oluşumu gibi problemler yaşanmasını önlemek amacıyla da zemin etüdü çalışması yapılmaktadır.

Zemin etüdü yapılmasının temel amacı, ilgili zemin üzerine yapılacak inşalar öncesi gerekli analizlerin tam anlamı ile yapılmasıdır. Bu yapılan analizler sayesinde bölge hakkında geniş bir bilgiye sahip olunmaktadır. Bölgenin bölgede fay hattı, kayaç yapıları bulunup bulunmadığı, bölgenin fay hattına olan uzaklığı ve bulunan kayaçların depreme olan dayanıklılık seviyesi bu analizler sayesinde belirlenmektedir. Bölgede yapılan sondaj çalışmaları ile belirli aralıklardan örnekler alınır ve bu sayede yer altında su bulunup bulunmadığı, zemin sertliği, kayaç tipleri gibi bilgiler kolaylıkla öğrenilir.

Zemin Etüdü Nasıl Yapılır ?

Firmamız yetkili jeoloji mühendisleri zemin etüdü yaparken, ileride doğabilecek tehlikeli durumları tespit etmeyi ve böyle durumlarda meydana gelebilecek maddi ya da manevi kayıpları minimum seviyelere indirmeyi hedeflenmektedir.

  • Firmamızda zemin etüdü çalışmalarına başlamadan önce uygulama yapılacak alan teknik personeller ve inşaat mühendisleri tarafından ön incelemeye tabi tutulmaktadır.
  • Yapılan bu incelemeler sonucunda, yapılacak ya da uygulama alanının jeolojik ve jeofizik özellikleri belirlenir.
  • Zemin özelliklerinin incelenmesinin ardından, arazide sondaj çalışmaları yapılmaktadır.
  • Zeminde yapılan sondaj çalışması sayesinde yeraltının su seviyesi, zemin özellikleri gibi özellikler öğrenilmektedir.

Zemin Etüdünü Kimler Yapabilir ?

Temar Jeoteknik firmamızda, zemin etüdü çalışmaları jeoloji ve inşaat mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Deneyimli uzman ekiplerimiz ve jeoloji mühendislerimiz zemin üzerinde etüt çalışmaları yaparak, gerekli raporu hazırlamaktadır.

Zemin Etüdü Raporu Nedir ve Nereden Alınır ?

Zemin etütü yapılabilmesi işin bir yapının inşaatına başlamadan önce zemin etüdü raporu alınmalıdır. İnşaatta yapılacak olan zeminin yapısı, fay hattına uzaklık durumu, depreme dayanıklılığı ve zeminin cinsi gibi bir çok bilgiler ve bu bilgilerin tamamı rapor içinde yer almaktadır. Zemin etüdü raporu sayesinde arazi hakkındaki tüm bilgiler, kapsamlı ve detaylı bir şekilde öğrenilmektedir. Öğrenilen bu detaylı bilgiler doğrultusunda, çalışma yapılan arazi üzerinde inşaat yapılıp yapılmayacağına dair karar verilmektedir.

Zemin etüdü raporları, firmamız jeoloji mühendislerinin incelemeleri ve gerekli tüm testleri yapması sonucunda hazırlanmaktadır. Zemin etüdü raporlarının oluşturulması, inceleme yapılan arazinin yapısına, büyüklüğüne ve arazinin engebe durumuna göre değişiklik göstermektedir.